1940 1960

Oorlog en vrede

Van wat resten creƫerden de etaleurs van de Bijenkorf in de naoorlogse jaren van schaarste sprookjesachtige etalages die vele bezoekers trokken. In 1956 werd Benno Premsela hoofd etalagedienst. Zijn Lotek lamp wordt nog steeds bij de Bijenkorf verkocht. De Bijenkorf Rotterdam van architect Breuer uit 1957 verving de tijdens de oorlog gebombardeerde winkel van Dudok en geldt nog steeds als symbool van de wederopbouw.

De Tweede Wereldoorlog was ook voor de Bijenkorf als joods bedrijf een zwarte periode.
Image

Wederopbouw

In Rotterdam verrijst een nieuwe Bijenkorf aan de Coolsingel, die in 1957 opent. Het ontwerp van architect Breuer is naar Amerikaans voorbeeld: een functionele gesloten doos zonder veel verfraaiing.

Kunst

In 1914 begint de Bijenkorf met de aankoop en tentoonstellingen van kunst, onder andere van de toen nog onbekende Karel Appel en andere Cobrakunstenaars. In de loop der jaren wordt een uitgebreide collectie van moderne kunst verzameld die te zien is in winkels en musea.

De iconische campagne affiches en etalages van de Bijenkorf.

Campagnes en affiches

Al vanaf 1914 was er veel aandacht voor boeken en schrijvers bij de Bijenkorf en in 1949 werd bijvoorbeeld de schrijversmarkt georganiseerd tijdens de nationale boekenweek.
Image